Verkoop je band

Leuk hoor, maar wie koopt dit?

Wie onze nieuwbrief heeft ontvangen weet dat we dinsdag 13 oktober weer iets nieuws gaan doen. Tijdens een speciale Skype-sessie leer je hoe je je band of jezelf aan de man brengt.

Marcella Smeele heeft met haar bedrijf Synergy for Music een belangrijke missie: artiesten leren hoe ze zichzelf kunnen promoten. Muzikanten zijn nu eenmaal niet altijd de zakelijke types. Andere mensen vertellen hoe tof het is wat je zelf maakt is ook niet bepaald makkelijk. Tijd dus voor wat stevige coaching door een expert in artiestenmarketing.

Tijdens de Skype-sessie leert Marcella je wat je moet doen om je eigen werk in de schijnwerpers te zetten. Voor vragen van deelnemers is ruim gelegenheid. Harke bereidt alvast wat vragen voor en we raden je aan hetzelfde te doen.

Meedoen is simpel: voeg Synergyformusic toe aan je Skype contacten en meld je vanaf 19:00 via de chat aan met de letters ‘MIA’.

Hieronder vind je alvast een artikel van Marcella over het opbouwen van een fanbase. Toch mooi als je met je bandje ook bekend kan worden buiten je schoolklas en familieleden. Veel plezier!


Marcella Smeele. Of ze echt gitaar speelt is ons onbekend. Ook over veiligheid geven we geen garanties;-)

Een Fanbase opbouwen

Fans zorgen ervoor dat artiesten bestaanszekerheid hebben in de muziekindustrie. Hoe meer fans, des te groter de kans dat er geld wordt uitgegeven aan de muziek die artiesten maken. Als je een artiest als startende onderneming zou bestempelen, dan zouden de fans de klanten zijn. Net zoals in een startende onderneming moet je eerst een klantenkring (fans) opbouwen. Niemand kent je immers nog. Dit is een proces dat zowel bij een onderneming als artiest altijd onderdeel zal zijn van je loopbaan. Je zult dus moeten beginnen met het opbouwen van je eigen fanbase.

Om een fanbase op te bouwen zul je eerst moeten vaststellen wat je doel is. Wil je er bijvoorbeeld  voor zorgen dat fans jouw muziek kopen? Of wil je alleen dat je muziek bekend wordt onder de mensen? Stel dus tijdig je doel vast.

Fanbase

Eerst zul je naamsbekendheid moeten verwerven. Om je naamsbekendheid te vergroten zul je je doelgroep moeten specificeren. Beschrijf de doelgroep die jij als je fans wilt hebben, en die het best past bij jouw genre muziek, bijvoorbeeld vrouwen tussen de 15-25 jaar.
Ga vervolgens op zoek naar plekken waar deze doelgroep zich bevindt. Dat kunnen diverse mediakanalen zijn: van een forum tot social media, van een tijdschrift tot aan een winkel. Kies voor het medium waar jouw doelgroep het meest aanwezig is. Je wilt immers zoveel mogelijk mensen bereiken met jouw muziek.

In gesprek

Om er voor te zorgen dat je naamsbekendheid krijgt onder deze doelgroep zal er eerst een contactmoment moeten zijn. Zie het als een relatie of vriendschap. In het begin ontmoet je elkaar en kom je in gesprek. Je wordt bijvoorbeeld geïntroduceerd door iemand anders of je komt elkaar tegen in een winkel. Noem de manieren maar op hoe jij nieuwe mensen leert kennen. Zo kun je ook een contactmoment creëren tussen jou en je doelgroep. Het enige verschil is dat het niet gaat om de naamsbekendheid bij 1 persoon, maar juist onder zo veel mogelijk mensen. Houd daar rekening mee.

Lage drempel

Denk aan de doelgroep waar je mee te maken hebt en stem je content (alles wat je zegt, schrijft en laat zien/ horen) daarop af. Gebruik bijvoorbeeld geen moeilijke woorden als je te maken hebt met een doelgroep die daar niets mee kan. Maak de content zo origineel mogelijk, zodat mensen de toegevoegde waarde ervan inzien. Kijk ook of de content past bij het medium dat je eerder hebt gekozen. Zo heeft het weinig nut een link naar een video te plaatsen in een tijdschrift. De kans is klein dat de doelgroep de link bezoekt, omdat de doelgroep moeite moet doen om de link in zijn browser te typen. Je legt dan een drempel neer die te hoog is. Verlaag de drempel, zodat het makkelijk wordt om in contact met jou en jouw content te komen.

En dan

Als dat contactmoment heeft plaatsgevonden zul je er net als in een relatie voor moeten zorgen dat de mensen jou beter leren kennen. Organiseer een moment waarop jij in contact staat met grotere hoeveelheiden van je doelgroep. Ga in gesprek, luister aandachtig en wanneer het moment zich voordoet vertel je wat je doet, waar je voor staat en waarom. Ik laat het even aan jou over hoe je dat moment invult, maar houd in ieder geval de sfeer ongedwongen. Het moet wel leuk blijven voor jezelf en je (toekomstige) fanbase.

Tips

Hieronder geef ik een aantal voorbeelden voor het creëren van eerste contactmomenten:

  • Maak een website waarop al jouw content bij elkaar komt. Gebruik goede en originele content, zodat je makkelijk via Google gevonden wordt
  • Maak een pagina aan op een social media platform. Laat hierop duidelijk zien wat jij doet. Je kunt dit platform zelf op een originele manier onder de aandacht brengen of je kunt gevonden worden via Google
  • Geef optredens en praat na afloop met de mensen die naar je zijn komen luisteren
  • Geef gratis muziek weg op een originele manier
  • Stuur je muziek op naar muziek tijdschriften
  • Zet diverse kanalen in om jouw muziek te promoten, wed niet op één kanaal

Omarm je concurrentie: kijk hoe andere artiesten hun fanbase hebben opgebouwd. Kopieer dit en kijk of het werkt. En, is het jou al gelukt een fanbase te creëren?

Dit artikel werd geschreven door Marcella Smeele van Syngergy For Music.


Schrijf je in voor een gratis proefles

En ontvang een mooie MIA Music tas!